Onderhoud noodverlichting accu's
Eerder plaatste wij al een artikel wanneer moet u een noodverlichting accu's moet vervangen? Maar waarom zou u uw noodverlichting accu´s vervangen wanneer deze het nog doen? En natuurlijk zit niet iedereen erop te wachten, ook al komt het einde van de levensduur in zicht. Bijvoorbeeld, als installateur blijft het belangrijk om aan uw klanten kwaliteit te leveren en een veilige installatie te waarborgen. Nietwaar? Een noodverlichtingsinstallatie functioneert correct wanneer het zich in de juiste staat bevindt en dus onderhouden wordt.
Wet en regelgeving
U vertrouwt op ons dat wij producten leveren waar u op kunt vertrouwen. Daarbij zijn wij verplicht om de wet en regelgeving na te leven. Al onze accu’s voldoen aan alle richtlijnen van het Bouwbesluit. Om aan de eisen van het Bouwbesluit te voldoen zal er naar twee dingen gekeken moeten worden. Als eerst moet u vaststellen of de accu nog een voldoende capaciteit heeft. Daarna moet u inschatten of dit ook tot aan de volgende onderhoudsbeurt het geval zal zijn. Uw opdrachtgever is verantwoordelijk voor een correct werkende noodverlichtingsinstallatie en vertrouwt daarbij volledig op u. U kunt ons erop vertrouwen dat ons assortiment noodverlichting voldoet aan de juiste normen volgens het Bouwbesluit, NEN 1010 en NEN 1838.
Onvoorspelbaar, kies voor zekerheid
Wat biedt de meeste zekerheid? Het periodiek vervangen van accu’s vier jaar na de installatie. Fabrikanten hebben de maximale levensduur op 4 jaar gesteld op basis van diverse tests. Na deze 4 jaar zal de noodverlichtingsaccu nog wel functioneren, maar niet met de gevraagde lichtopbrengst. Accu’s verliezen na verloop van tijd hun capaciteit. De accucapaciteit neemt ook niet lineair af. In een korte periode daalt de accucapaciteit in. Wanneer dat is, is niet in te schatten omdat het afhangt van omgevingsfactoren, zoals temperatuur.
Noodverlichting test
Jaarlijks onderhoud is verplicht. Dit kunt u terugvinden in het Bouwbesluit en de Arbowet. Het is van essentieel belang om regelmatig de functionaliteit van de noodverlichting te testen, doordat de accu dus in capaciteit afneemt. Uit de test blijkt of het armatuur, op dat moment, nog een uur zal blijven functioneren. Veel noodverlichtingssystemen zijn voorzien van een automatisch testsysteem. Elke 6 maanden wordt de autonomie van de noodverlichting accu getest. Het nadeel is dat de test niet kan aangeven of de accu het een maand later nog wel zal doen. Zodra er tijdens de test een storing ontstaat, valt er te concluderen dat de accu niet goed meer werkt of aan het eind van zijn levensduur is gekomen.
Zoals u heeft kunnen lezen is er niet voldoende zekerheid over de resterende levensduur van de noodverlichting accu na de eerste 4 jaar. Het is belangrijk om te kiezen voor de oplossing die de meeste veiligheid biedt; het periodiek vervangen van accu’s na hun 4-jarige levensduur. Zeker in een omgeving met grote veiligheidsrisico’s.
Wij gaan voor zekerheid, u ook?
Constant alle accu’s na de levensduur vervangen biedt optimale zekerheid en veiligheid. Zo voldoet de installatie zeker aan het Bouwbesluit en de opdrachtgever voldoet aan zijn zorg- en onderhoudsplicht. Ons advies, ga voor zekerheid! Bestel bij ons uw noodverlichting accu's. Wij garanderen u tot wel 4 jaar op een autonomietijd van 1 tot 3 uur. Een onze noodverlichting accupacks zijn zeer betrouwbaar, dit is onder andere bewezen met de tests waar de internationaal erkende norm IEC61951-1 werd aangehouden. Onze noodverlichting accu's zijn geschikt voor hoge temperaturen. Wij leveren ook accupacks op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op!