Pieter van Ravenstein en Frank Brouwer bij de ketel. Op de achtergrond de tank.
Pieter van Ravenstein schrok zich een hoedje toen hij de gasrekening zag van de eerste weken in januari voor het nieuwe bedrijfspand aan de Arnoudstraat in Hillegom: 125 euro per week, alleen om de hal vorstvrij te houden. ,,Ik dacht: dat wordt onbetaalbaar als we hier straks echt zitten.’’
Over die gasrekening hoeven hij en zijn broer Michiel zich sinds een paar weken geen zorgen meer te maken: de importeur en leverancier van hoogwaardige batterijen en bijbehorende apparatuur aan politie, brandweer, gemeenten, ziekenhuizen en andere instellingen en bedrijven is het eerste volledig gasloze bedrijf van de Bollenstreek. De twee gaskachels in de voormalige Toyotagarage hebben plaatsgemaakt voor een pelletketel die werkt op een van de oudste brandstoffen van de mensheid: hout.
Eigenlijk is Raca het tweede gasloze bedrijf, want het installatiebedrijf Brouwer van Frank Brouwer stookt aan de Satellietbaan in Hillegom al meer dan tien jaar op hout. Hij schafte in 2005 een pelletketel aan om te kijken of en hoe de techniek werkt, die overigens met name in Oostenrijk en Duitsland volop wordt gebruikt.
Obsessie
Sinds zijn bedrijf in 2010 de eerste duurzaamheidsprijs van de Bollenstreek won, is hij zich nog meer op duurzaamheid gaan richten. Zijn bedrijf heeft zonnepanelen, gebruikt regenwater om de toiletten te spelen en heeft onlangs een speciale witte coating op het dak aangebracht wat de helft scheelt aan warmte-instraling op hete dagen. Het afval wordt waar mogelijk gescheiden. Daarmee is het bedrijf vrijwel klimaatneutraal. ,,Op eengegeven moment wordt het bijna een obsessie om zo duurzaam mogelijk te werken. En als je je met je bedrijfhelemaal gaat richten op duurzaamheid, moet je natuurlijk wel zelf het voorbeeld geven’’, aldusBrouwer. De afgelopen jaren installeerde hij al meer pelletketels bij diverse bedrijven, maar Raca is het eerste bedrijf dat nu ook helemaal van het gas af gaat.
Stoken op de tot kleine langwerpige korrels (pellets) samengeperste houtpulp is duurzaam, benadrukt Brouwer: het hout is afkomstig van houtzagerijen en van boomkwekerijen die duurzaam werken. Voor elke gekapte boom wordt meteen een nieuwe geplant, die dan weer per saldo de bij de verbranding van zijn voorganger vrij gekomen kooldioxide uit de lucht opneemt om te groeien.
Entree
Dat de broers Van Ravenstein bij Brouwer terecht kwamen voor een oplossing voor de verwarming, is niet zo gek. Voordat Raca vanwege ruimtegebrek naar Hillegom-Zuid verkaste, was het bedrijf net als Brouwer jaren gevestigd aan de Satellietbaan. Die kwam toen met het idee van een pelletketel.
Bij de inrichting van het nieuwe bedrijf is méér gedaan aan duurzaamheid, zoals energiezuinige led-verlichting met een daglichtregelaar, airco met een warmtepomp en het parkeerterrein van de voormaligegarage is voor een groot deel tuin geworden. ,,Het is natuurlijk ook een mooie entree voor het bedrijf.’’ Voorde wat verdere toekomst denkt Van Ravenstein aan zonnepanelen.
De installatie aan de Arnoudstraat heeft een nieuwtje waarvoor de directie van fabrikant ÖkoFEN volgendeweek speciaal uit Oostenrijk komt: Raca is het eerste bedrijf dat een ’tank’ heeft waar in één keer twaalf ton pellets in wordt gestort. Het is een meer dan vijf meter hoge stellage waarin een enorme zak hangt. Tot nu was acht ton de grootste pellettank die het bedrijf maakte.
Met die twaalf ton aan pellets moet Raca een jaar kunnen doen. Dat moet nog blijken natuurlijk. Maarhoe dan ook scheelt het enorm in de stookkosten, want die twaalf ton pellets kost 2500 euro.
Bron; Haarlems Dagblad - S. Smakman